90 Volvo elbussar till Bryssel

Volvo Bussar har hittills sålt fler än 4000 elektrifierade bussar runt om i världen. Den senaste ordern gäller 90 hybridbussar bussar till Bryssel. Hybridbussen går helt på el i hastigheter från start till 15-20  km/h. Chassierna kommer från Boråsfabriken och påbyggnaderna från Wroclaw i Polen.

De 90 bussarna, som är av modellen Volvo 7900 Hybrid, har beställts av STIB-MIVB, som ansvarar för kollektivtrafiken i Bryssel. Merparten av bussarna kommer att levereras och sättas i trafik redan i år. I affären ingår även service och underhåll från som kommer hanteras via Volvo Lastvagnars Center i Bryssel.

Med de nya hybridbussarna tar Bryssel ett viktigt steg i utbyggnaden och moderniseringen av stadens kollektivtrafik. Målet är att hela fordonsflottan ska vara elektrifierad senast 2030.

– Belgien fortsätter att gå i täten för en renare och tystare stadstrafik. Det är bara ett år sedan vi fick en lika stor order på elektrifierade bussar från operatören TEC till de belgiska städerna Charleroi och Namur. Nu väljer även Bryssel vår teknik. Det är en viktig framgång som innebär att vi nu sålt över 4 000 elektrifierade bussar totalt, säger Volvo Bussars vd, Håkan Agnevall.

I Volvo Bussars modellprogram för elektrifierad stadstrafik ingår hybridbussar, laddningsbara elhybridbussar och helt eldrivna bussar. Hittills har Volvo tillverkat 61 helt eldrivna bussar och 152 elhybrider.

Fakta

Volvo 7900 Hybrid drivs helt elektriskt och utsläppsfritt från start och upp till 15–20 km/h. Vid högre hastigheter används en mindre dieselmotor. Volvo 7900 Hybrid har 30–40 procent lägre bränsleförbrukning och CO2-utsläpp än motsvarande dieselbuss. Utsläppen av partiklar och kväveoxider är 50 procent lägre.