Elux Delmurat med pojkvän och modeller. Foto: Henrik Bengtsson, Imaginära

Lovalot vann Fashion Award

Varumärket Lovalot och Elux Delmurat vann Show up Fashion Award 2016 vid Textile Fashion Center i Borås. Elva finalister medverkade på Marketplace Arena när den sjunde upplagan av tävlingen avgjordes.

Läs hela artikeln »

Danska får Röhsskas stora pris

Margrethe Oogaard får Röhsskas stora pris.

Textilformgivaren Margrethe Odgaard får Röhsskas stora pris 2016.

Röhsska museet i Göteborg delar ut Torsten och Wanja Söderbergs stora designpris 2016 till den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard.

Motiveringen är att hon använder textil som utgångspunkt i sin formgivning med en infallsvinkel som är på samma gång hantverksmässig, känslig och genomarbetad – hon tänker med händerna utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier. Det skapar sammanhang i fascinerande processer som är fylld av musikalitet.

Läs hela artikeln »

Förnyad glans kring Villa Abelin

Erik Paulsson klipper bandet tillsammans med evenemangs- och innehållsansvariga Marie Karlsson t v och Malin Rosengren. Foto: Marie Louise Aaröe

Erik Paulsson klipper bandet tillsammans med evenemangs- och innehållsansvariga Marie Karlsson t v och Malin Rosengren. Foto: Marie Louise Aaröe

Den totalrenoverade Villa Abelin i Båstad har invigts. En första etapp av upprustningen och utvecklingen av Norrvikens Trädgårdar är därmed genomförd. Och en ny förstklassig fest- och konferensanläggning är skapad.

I strålande solsken och inför hundratals sommarklädda och intresserade Bjärebor och andra förrättades invigningen efter mångmiljoninvesteringen i Villa Abelin vid den årliga Norrvikendagen den 13 juni. Det handlar om en nyrenoverad villa med själ och tanke och avsikten är förstås att allt ska kunna spåras till historien.

Läs hela artikeln »

Design meets news in Milano

Charlotte von der Lancken, industridesigner

Charlotte von der Lancken, industridesigner

Trendrapport från Milano Design Week 2015 för Materia

– Av Charlotte von der Lancken – www.cvdl.se

Det finns en fin tanke bakom den största trenden under Milano Design Week 2015; att hylla och reproducera gamla möbelklassiker och kända formgivare från 60- och 70-talet.  Att se det vackra i historien och att modernisera det som redan finns verkar både sunt och mer relevant än att släppa nytt bara för sakens skull.

Läs hela artikeln »

Mammas hyllning till havet

Karin Mamma Andersson har kreerat Årets matta hos MMF. Foto: Patrick Miller/Manocamera

Karin Mamma Andersson har kreerat Årets matta hos MMF. Foto: Patrick Miller/Manocamera

Årets matta 2014 på Märta Måås-Fjetterström i Båstad är kreerad av Karin Mamma Andersson under namnet ”Gå på Atlanten”. Ett hommage till havet, beskriver konstnären själv sin matta som är formad utifrån 71 kilometer garn i vågor och virvlar som för tankarna till det mytomspunna havet.

Läs hela artikeln »

Hon arrangerar kammarmusiken

Karin Dornbusch med repetitionerna av Henrik Goldschmidts "Escape" bakom sig i Apelrydsladan. Foto: Gösta Löfström

Karin Dornbusch med repetitionerna inför uruppförandet av Henrik Goldschmidts ”Escape” bakom sig i Apelrydsladan. Foto: Gösta Löfström

Karin Dornbusch är konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival för nionde året i rad. Evenemanget har en imponerande 23-årig historia. Årets upplaga bjuder på 40 musiker/artister från nära tio länder i inte mindre än 23 konserter. 4000 biljett är sålda.

–Årets tema är Drömmar. I år har jag äntligen fått med harpa. Dess ofta drömska karaktär och framför allt franska impressionistiska repertoar bidrog starkt till att Drömmar blev årets tema, säger Karin Dornbusch.

Läs hela artikeln »

My fair Lady tar plats i Borås

-En önskedröm har gått i uppfyllelse, säger Jan Hjalmarsson om uppsättningen av My fair Lady, som hade en bejublad premiär den 13 oktober på Folkan i Borås. Jan Hjalmarsson och hans privatteater har fått rättigheterna att under 2012 sätta upp My fair Lady i Borås.

-Det är en lång procedur och ingen självklarhet att få rättigheterna till denna musikal, som är den bästa av alla, säger Jan Hjalmarsson. Den är unik och bygger på den gedigna teaterpjäsen Pygmalion av George Bernhard Shaw.

Läs hela artikeln »

NK och Filmfestivalen nominerade till kulturpris

Kultur och Näringsliv har nominerat tre samarbeten i Sverige till årets upplaga av Stora Kultur- och Näringslivspriset för bästa samarbete. Bland de nominerade projekten finns NK och Göteborg Film Festival. Priset delas ut på Storan i Göteborg den 22 mars.

Parterna Nordiska Kompaniet i Göteborg och Göteborg International Film Festival har ett samarbete sedan fem år, där man ”byter arenor” med varandra. Filmfestivalen ges synlighet genom NK:s kanaler, t.ex. skyltfönster, specialutskick till kunder, hemsida, etc. NK:s nyckelkunder får möjlighet att se film och ta del av specialarrangemang. Målsättningen med samarbetet har varit att presentera filmfestivalen för nya publikgrupper och att ge företagets kunder ett kulturellt mervärde.

Läs hela artikeln »

Tyskans kris i svenska skolan kan bli näringslivets kris

Metta Fjelkner och Tobias Krantz slår ett slag för minst tre språk i skolan, här på Bokmässan i Göteborg. Foto: Gösta Löfström

Tyska språket genomlider en kris inom den svenska skolan. Detta samtidigt som Tyskland är Sveriges främsta handelspartner och näringslivet inte lär kunna göra affärer med mindre och medelstora tyska företag utan just kunskaper i tyska.

Seminariet ”Moderna språk som framgångsfaktor” vid Bokmässan i Göteborg fokuserade just på tyska språket, vilket var både sakligt motiverat och passande med tanke på Bokmässans övergripande tema kring tyska språket och litteraturen.

Läs hela artikeln »

Näringsliv och kultur möts i ett spännande samarbete

Från ett av rummen på Avalon kan man vakna upp till Designgruppen Fronts berömda häst.

Ett unikt samarbete mellan Röhsska Museet och First Avalon Hotel i Göteborg har utmynnat i en spännande utställning inom design och arkitektur.

-Genom att förena kulturens och näringslivets kompetenser och erfarenheter synliggör vi varandra i oväntade sammanhang, säger Ted Hesselbom, museichef Röhsska och Torbjörn L. Johansson, First Avalon Hotel, som båda aktivt vill bidra till näringslivets och kulturlivets utveckling.

Läs hela artikeln »