Förnyad glans kring Villa Abelin

Erik Paulsson klipper bandet tillsammans med evenemangs- och innehållsansvariga Marie Karlsson t v och Malin Rosengren. Foto: Marie Louise Aaröe

Erik Paulsson klipper bandet tillsammans med evenemangs- och innehållsansvariga Marie Karlsson t v och Malin Rosengren. Foto: Marie Louise Aaröe

Den totalrenoverade Villa Abelin i Båstad har invigts. En första etapp av upprustningen och utvecklingen av Norrvikens Trädgårdar är därmed genomförd. Och en ny förstklassig fest- och konferensanläggning är skapad.

I strålande solsken och inför hundratals sommarklädda och intresserade Bjärebor och andra förrättades invigningen efter mångmiljoninvesteringen i Villa Abelin vid den årliga Norrvikendagen den 13 juni. Det handlar om en nyrenoverad villa med själ och tanke och avsikten är förstås att allt ska kunna spåras till historien.

Villa Abelin i all sin prakt. Foto: Marie Louise Aaröe

Villa Abelin i all sin prakt.

Erik Paulsson och hans ägarkollegor i bolaget Lilla Båstad har trotsat enorma kostnader och en negativ propaganda mot projektet för att förverkliga sin dröm om att återskapa Norrvikens Trädgårdar och Villa Abelin som en resurs för Båstad och hela Bjärebygden. Och det är tydligt att man är på väg att lyckas.

En del av restaurang Orangeriet.

En del av restaurang Orangeriet.

Norrvikens Trädgårdar grundades av Rudolf Abelin, som kom till Båstad 1906 i sitt sökande efter en plats där han kunde förverkliga sin dröm om ett levande trädgårdsmuseum. Utöver trädgårdarna i det milda klimatet på Hallandsåsens sluttning med strålande utsikt över Laholmsbukten uppförde han Villan som var i familjens ägo fram till 1942. Den har nu genomgått en total renovering, där tak, fasader, kalkstensgolv, fönster, installationer, takmålningar setts över och återställts så nära originalet som möjligt men med anpassning till en ny tids alla krav och förväntningar.

Också de berömda trädgårdarna rustas upp. Hittills har det investerats tresiffriga belopp på återplantering av växter med mera.

Trädgårdarna prunkar av växtlighet.

Trädgårdarna prunkar av växtlighet.

Fler satsningar väntar

–Det här är en första etapp och det känns att det finns ett växande stöd, säger Erik Paulsson, som är nöjd med det förtroende han fått att fortsätta bygga upp det som varit så nedgånget.

Näst i tur för upprustning står den japanska trädgården och förverkligandet av en verklig köksträdgård, inte minst för att förse det platsorienterade köket med många säsongsrelaterade erbjudanden.

Anders Elldén var en av flera som underhöll vid Norrvikendagen.

Musikalartisten Andreas Eldeen underhöll vid Norrvikendagen. Han återkommer vid Norrvikens Afternoon Tea 28/6, 12/7 och 30/8.

Ett orkidéhus, en konsthall och utvecklingen av ett medarbetarhotell, som sommartid kan hysa turister, samt en företagspark för kanske 2 – 300 unga entreprenörer, hör till det som Erik Paulsson och hans kollegor också vill åstadkomma.

Erik Paulsson vill inte tala om några summor – det hela handlar om så mycket annat än pengar – men han antyder att när all upprustning och utveckling av Norrvikens Trädgårdar är genomförda om tio eller kanske 20 år kommer någon miljard kronor att ha lagts ned på projektet.

Norrviken är känt för spännande evenemang och utställningar.

Norrviken är känt för spännande evenemang och utställningar.

FAKTA:

Norrviken ägs av Lilla Båstad AB med fem ägare; Peter Ekelund, Hans Bergengren, Christian W Jansson, Carsten Johansen och Erik Paulsson med familjer, privat eller via bolag.

GÖSTA LÖFSTRÖM

Norrviken 10_webb

Norrvikens Trädgårdar är en oas med grönska och vatten. Foto: Marie Louise Aaröe