På världens stora scener, här som Brünhilde i Valkyrian 1968. Foto: Enar Merkel Rydberg

Birgit Nilsson en världssopran

Den 17 maj 2018 skulle Birgit Nilsson ha fyllt 100 år. Vår största operastjärna någonsin, bördig från Svenstad i Båstad med en karriär utan motstycke men alltid med ena foten kvar i den skånska myllan. Elisabeth Meyer-Topsöe har skrivit en fantastisk biografi över hennes liv och karriär.

Jordnära hemma på Bjärehalvön.

Vad är det som formar en människa? undrar författaren. Vad är det som gör en människa stark? Får man ett friare sinnelag om man växer upp på en bondgård mitt i ett böljande landskap?  Elisabeth Meyer-Topsöe var nära vän och elev till Birgit Nilsson i närmare trettio år, själv är hon också operasångare med en internationell karriär samt i dag professor i sång i Trondheim.

Motsatta karaktärsdrag

-Jag upplevde Birgit Nilssons personlighet som en kombination av många och ibland motsatta karaktärsdrag. Det jordnära och okonstlade men även med en imponerande konstnärlig ådra. Ett starkt band till sina rötter, men en längtan bort.

Längtan bort besannades genom att hon blev en av världens största operasopraner med hela världen för sina fötter och med världens operascener som sin arena. Hon har sjungit titelrollen i de största operorna och det började med rollen som Agathe i Friskytten. Då hade hon 1946 antagits som stipendiat på Operan i Stockholm. Hon fick fyra dagar på sig att anta erbjudandet att överta huvudrollen som Agathe. Hon fick beröm av kritikerna inte bara för sången utan även för den dramatiska framställningen. Året efter, 1947, var det i rollen som Lady Macbeth i Shakespeares tragedi Macbeth som Birgit Nilsson fick sitt stora genomslag med recensioner som ”Operans största röstbegåvning”.

Internationell karriär

La Nilsson fortsatte sin karriär på Wiener Staatsoper som blev en viktig knutpunkt för henne. Det var när hon sjöng Isolde som chefen för Metropolitan Opera i New York Rudolf Bing satt i publiken. Två dagar senare erbjöd han henne att debutera året efter 1959 också som Isolde på The Met. Världen låg nu för hennes fötter.

Många känslosamma och spännande anekdoter beskrivs i boken. Bland annat om när hon träffade sitt livs kärlek Bertil Niklasson från Kristianstad på tåget till Stockholm. De höll ihop i 43 år. Pappans vånda inför dotterns yrkesval och mamman som hela tiden stöttade henne. Vi är många här i Båstad som haft förmånen att få uppleva henne i hemmakyrkan i Västra Karup tillsammans med hennes stipendiater. Undertecknad har själv upplevt henne tillsammans med Gösta Winbergh. Då hade hon egentligen slutat sjunga men han lockade henne att sjunga igen till allas vår stora glädje.

Birgit Nilssons barndomshem är idag ett välbesökt museum. Foto: Marie Louise Aaröe

Ett levande museum

Gitte Lindström Harmark är VD på Birgit Nilsson-museet som ligger i den gamla barndomsgården i Svenstad. Hon berättar hur jordnära Birgit var och att sången var livet för henne och hur hon lyckades att förena det professionella med det jordnära. Hon höll alltid kontakt med släkten och hade en mycket varm känsla för bygden. Hon bestämde att det gamla barndomshemmet skulle bli ett museum och lämnade mycket dit från hela sin operakarriär, vilket innebär att det i dag är ett levande museum där Birgit Nilsson ständigt känns närvarande. Målsättningen är att fortsätta utveckla museet i Birgits anda.

Boken ”BIRGIT Från Västra Karup till Metropolitan” ger oss en inblick i Birgit Nilssons liv på ett sätt som aldrig tidigare och den är illustrerad med unika bilder. Det är en levande och varm bok som berättar om människan Birgit samt även den berömda ”La Nilsson”, karriär och våndor. Boken utges i samarbete med Birgit Nilsson Museum. Mer information på: www.birgitnilsson.com

MARIE LOUISE AARÖE

Författare: Elisabeth Meyer-Topsöe

Titel: BIRGIT Från Västra Karup till Metropolitan

Förlag: Bonnier fakta

Birgit Nilsson föddes på Svenstad gård på Bjärehalvön mellan Båstad och Torekov. Foto: Marie Louise Aaröe