Bra företagsklimat i Härryda

Härryda kommun toppar listan i Västra Götaland i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Av Göteborgsregionens kommuner har Lerum förbättrat sig mest jämfört med förra årets ranking. Göteborg tappar 38 placeringar till sin sämsta plats sedan 2001.

–Västra Götaland har en ny länsetta, Härryda, som seglar upp till plats fyra i hela landet. Det är glädjande att se. Det beror bland annat på ett målmedvetet arbete och fokus på en bra dialog med företagen i kommunen, säger Anna Gillek, Svenskt Näringslivs regionchef i Västra Götalands län.

Regionchef Anna Gillek

Av Västra Götalands kommuner har Gullspång klättrat flest placeringar (+91) jämfört med förra årets ranking. I Göteborgsregionen är Lerum den kommun som klättrar mest med 42 placeringar.

–Lerum hamnar i år på plats 141 och är ett tydligt bevis på att det lönar sig att arbeta aktivt med sitt företagsklimat. Att veta vart man ska är motiverande och skapar tydlighet både inom den kommunala organisationen och utåt mot företagen, säger Anna Gillek.

Attityden fel i Göteborg 

Det ser inte lika positivt ut i alla kommuner i Göteborgsregionen där nio av 12 kommuner tappar sedan förra årets mätning. En av kommunerna är Göteborg som tappar hela 38 placeringar.

–Göteborg får sin sämsta placering sedan mätningen startade år 2001. Företagen i Göteborg anser framförallt att attityden från tjänstemän och politiker, tillämpning av lagar och regler samt dialog och information försämrats påtagligt, säger Anna Gillek.

Årets etta i rankingen är för tionde året i rad Solna, tätt följt av Sollentuna och Nacka.

Härryda 4, Partille 18, Öckerö 23, Stenungsund 61, Mölndal 84, Ale 88, Tjörn 134, Lerum 141, Kungälv 199, Alingsås 200, Göteborg 206 och Lilla Edet 248.

I Halland toppar Falkenberg med  plats 16 i landet och i Skåne toppar Kävlinge med plats 6.