Design meets news in Milano

Charlotte von der Lancken, industridesigner

Charlotte von der Lancken, industridesigner

Trendrapport från Milano Design Week 2015 för Materia

– Av Charlotte von der Lancken – www.cvdl.se

Det finns en fin tanke bakom den största trenden under Milano Design Week 2015; att hylla och reproducera gamla möbelklassiker och kända formgivare från 60- och 70-talet.  Att se det vackra i historien och att modernisera det som redan finns verkar både sunt och mer relevant än att släppa nytt bara för sakens skull.

Flera stora varumärken lutade sig mot sin gedigna historia och ”dressade” sina möbelklassiker från 70-talet i senapsgula, varmröda eller turkosblå textilier. I vissa fall även i grafiska svart/vita tyger. Detta årtionde gjorde sig även påmint i sammetstyger, gula metaller, trä, glas och marmor – allt frekvent återkommande. Men även om Milano Design Week andades ”revival” och ”sustainability” så verkar även den glamourösa och ombonade stil som råder flirta med öst som växande marknad. Guld, sammet och mjuka kuddar, visserligen välbalanserat och i jordiga färger, för tankarna till Kina och Ryssland.

Stora sömmar och grova träbord

Fortfarande är dock naturen och hantverket viktiga inslag. Materialen ska åldras vackert och hålla länge, därför är skinn, trä och sten populära materialval. Stora och synliga sömmar framhäver hantverket, och många visar grova träbord med långbänk som direkt tagna från en rastplats i Sverige.

Även samlaren får sitt lystmäte – många är de accessoarer (och parfymflaskor?!) som smyckar hyllor och bord. Följaktligen – om man har flera accessoarer så behöver man kunna placera dem fint. Därför syntes många kreativa, grafiska, färgglada och vackra hyllsystem och små möbler med oväntade utrymmen.

Vackra rumsavdelare på arbetsplatsen

På arbetsplatsen har vi fortfarande behov av att skärma av och flytta runt saker och möbler. Den höga skyddande ryggen på loungemöbler har dock sjunkit väsentligt, och istället erbjuds en fristad bakom vackra skärmar och långa draperade gardiner.

Jag kommer hem från Milano med en känsla av att det handlar mer om helheten än om detaljerna. Mina bästa minnen från mässan handlar trots allt om den totala upplevelsen av utställningen snarare än enskilda produkter. Och trots generell återhållsamhet så kan jag ändå ana en bubblande kreativitet i inredningen både i färgkombinationer, former och material som är friare än den varit på länge.

Blanket Sofa för Materia

Blanket Sofa för Materia av Charlotte von der Lancken och Front