Blivande färjan Elvy på älven. Bilden från Västtrafik är ett montage

Elfärjan ska heta Elvy

Västtrafiks nya elfärja ska heta Elvy. Efter ett stort engagemang med över 1200 unika bidrag, kunde juryn slutligen enas om en vinnare. Båten, som ska trafikera Göta Älv byggs just nu i Finland och beräknas vara i trafik i vinter.

Många kreativa namnförslag som speglade hållbarhet, men också en hel del göteborgshumor, kom in då Västtrafik bjöd in Göteborgarna till namntävling.

–Vi är glada över att kunna döpa båten tillsammans med våra resenärer. Vinnarnamnet återspeglar hållbarhetsaspekten samtidigt som namnet passar bra in i älv-familjen tillsammans med Älveli och Älvfrida. säger Christer Olsson, chef för färje- och spårvagnstrafiken på Västtrafik.

Färjetrafiken över älven fortsätter att öka. Mellan januari och juli i år gjordes cirka 888 000 resor med älvskyttlarna på linje 286 mellan Stenpiren och Lindholmen, en ökning med 17 procent jämfört med samma period 2017.

Välbehövlig förstärkning

Med den nya färjan kan Västtrafik köra tio avgångar per timma istället för åtta som idag, en välbehövlig förstärkning av linjen.

Om tekniken slår väl ut kan det bli mer el på älven framöver. Älveli och Älvfrida är nämligen också förberedda för eldrift.

Elvy har plats ombord för 300 passagerare och 80 cyklar, är 33 meter lång och 9 meter bred.