AidaCara blir först till nya terminalen. Foto: Göteborgs Hamn

Först till den nya terminalen

Kryssningsfartyget AidaCara blir först att anlöpa Göteborgs Hamns nya kryssningsterminal vid Betongskjulet/Amerikaterminalen på Stigbergskajen i innerhamnen som nu är invigd efter ombyggnad och renovering.

Nygammal kryssningsterminal. Foto: Göteborgs Hamn

Invigningen förrättades ett par dagar innan AidaCara enligt tidtabell kommer till Göteborg den 13 april. Totalt väntas 20 kryssningsanlöp till nya terminalen under den här säsongen. Ytterligare 23 kryssningsfartyg kommer att lägga till i Skandiahamnen, eftersom de är för stora för att komma under Älvsborgsbron med sin segelfria höjd på 45 meter.

Den anrika Amerikaterminalen i skuggan av Sjöfartsmuseet och Sjöfartstornet, där Göteborgs Hamn sedan några år har sitt huvudkontor, har återigen blivit kajen för större passagerarfartyg. Fram till 1975 lade Svenska Amerikaliniens stolta passagerarfartyg till här. Man måste alltså vara minst i övre 40-årsåldern för att minnas Amerikabåtarna med namn som M/S Kungsholm, Gripsholm, Stockholm och Drottningholm, några i flera upplagor. De trafikerade sträckan Göteborg – New York från 1915. Bland de mer berömda och flitiga passagerarna märktes den dåvarande superstjärnan Greta Garbo.

Sammanlagt har hamnen investerat 14 miljoner kronor i den nya terminalen. Totalt kommer 60 000 kryssningsresenärer till Göteborg under 2018 i samband med de 43 anlöpen. De beräknas spendera 30 miljoner kronor i staden under sina besök.

Den sista ”Amerikabåten” M/S Kungsholm, som byggdes 1966 och var i tjänst till 1975 och som nyligen efter att ha ägts av flera rederier har huggits upp.