Janne Immonen tv, klubbchef Fair Play Tennisklubb och Robin Borg, huvudansvarig Swedish Tennis Academy. Foto: Marie Louise Aaröe

Framtidens tennisproffs ska få möjligheter i ny akademi

Mitt under herrtennisveckan i Båstad lanserade Swedish Tennis Academy en helt ny elitsatsning utifrån tre olika nivåer med skräddarsydda program för spelare som vill satsa på att nå elitnivå inom tennis. Bakom satsningen står Sveriges största tennisklubb Malmöbaserade  Fair Play Tennisklubb.

Under dubbelmatchen mellan de svenska bröderna Mikael och Elias Ymer och David Marrero och Nenad Zimonjic, som Ymerbröderna vann, presenterade Janne Immonen, Fair Play Tennisklubb, och Robin Borg, huvudansvarig Swedish Tennis Academy den nya akademin som ska ge möjligheter för nya svenska tennisstjärnor att ta plats i världen.

Tennisen utmanar

-Vi har en stor utmaning inom tennisen, berättar Janne Immonen. Små klubbar har svårt att behålla de duktiga spelarna som många gånger behöver både mer träning och utmaningar än vad en liten klubb kan erbjuda. Det innebär att många försvinner till andra akademier i världen. Vi vill kunna erbjuda flera olika program och nivåer för att kunna behålla och utveckla de bästa spelarna här i Sverige.

Det svenska tennisintresset är mycket stort. Det ser man på de fullsatta läktarna under Båstadtennisen. Men vi har också under många år varit bortskämda med den ena fantastiska tennisspelaren efter den andra. Det är många dramatiska matcher som har spelats i Båstad. För att uppehålla intresset för tennis i Sverige behöver vi också svenska världsstjärnor. Bröderna Ymer är ett exempel som skapar fullsatta läktare. Vi behöver fler stjärnor och fler fullsatta läktare.

-Vi har länge känt att det fattas riktigt bra förutsättningar för spelare att kunna satsa på sin tennis seriöst och målmedvetet, säger Robin Borg. Idag är det svårt för klubbarna att utbyta kunskap och erfarenhet för att låta sina spelare utvecklas på bästa möjliga sätt.

Ser inga resultat i dag

Den nystartade tennisakademin erbjuder tre olika program. Det första vänder sig till professionella heltidsspelande, det andra till unga löften från 11 år och det tredje till tennisklubbar som vill utveckla sin verksamhet.

-Det finns många lovande tennisspelare runt om i Sverige. Modellen som finns i Sverige idag räcker dock inte till för att få fram de bästa spelarna. Därför måste något nytt göras, säger Janne Immonen. Vi vill hjälpa de befintliga klubbarna som gör ett jättestort jobb. Vi ser därför Swedish Tennis Academy som ett viktigt verktyg för ett samarbete och lyfta tennisen i Sverige till nästa nivå. Det största bekymret är duktiga ungdomar mellan 13 och 15 år. De är fostrade i sin hemmaförening men kräver mycket som kan vara ett dilemma för en liten förening. Det är här som vi kan komma in som en resurs.

Skräddarsydda program

För tennisklubbarna runt om i Sverige kommer chansen att finnas för att utveckla sin klubbverksamhet genom nätverksträffar, workshops och tillgång för deras spelare att träna på Swedish Tennis Academy som är kopplad till en bra dialog med tränarna utan krav på att byta klubb.

Robin Borg är huvudansvarig för Swedish Tennis Academy:

-Jag brinner för detta och är verkligen taggad och motiverad, var Robins mycket ödemjuka svar på frågan om hur han ser på sin uppgift.

Genom Janne får vi reda på att Robin har varit mycket framgångsrik, dels som tennisspelare under många år både bland eliten och i mindre klubbar. Han har framgångsrikt varit klubbchef för ett par tennisklubbar och har viktiga kontakter med sponsorer och framtida finansieringsmöjligheter. Med sin syn på tennis utifrån ett världsperspektiv och med viktiga internationella kontakter kommer han att fylla en mycket viktig funktion.

Behöver fler sponsorer

1 september är startskottet för den nya akademin. Flera viktiga samarbetspartners har knutits till akademin, exempelvis; Björn Borgs stiftelse, Adidas, Nuport, Wilson, EuroElite, Scandic, Malmö Idrottakademi, Vibe IT, och Navigator Communications. Men fler behövs.

-Vi har säkrat de nästkommande två åren säger Janne Immonen, men vi ser gärna fler sponsorer framöver för att kunna säkra den framtida verksamheten.

MARIE LOUISE AARÖE

Bröderna Ymer gick till semifinal i herrdubbeln samtidigt som den nya akademin presenterades. Foto: Mathilda Ahlberg