Göteborg blir maritim huvudstad

Göteborg blir ”Europas maritima huvudstad” den 21-22 maj. Då arrangeras 2012 års upplaga av The European Maritime Day, ett årligt EU-evenemang. Men alltihop inleds med en maritim folkfest längs Göteborgs kajer redan söndagen den 20 maj.

Sedan 2008 genomförs över hela Europa, på initiativ av EU-kommissionen, detta arrangemang med brett fokus på havs- och vattenfrågor.

Göteborg får maritim huvudroll.

En stad är huvudarrangör; det har tidigare varit belgiska Bryssel, italienska Rom, spanska Gijon och polska Gdansk. Och i år kommer alltså Göteborg som den femte staden sedan starten att vara huvudarrangör, bland annat som ett resultat av havets centrala plats i den västsvenska och göteborgska identiteten och av Göteborgs Hamns uppmärksammade miljöarbete.

Söndagen den 20 maj:
En folkfest med inriktning på havet som kommer att prägla Göteborgs kajer; från Gullbergsvass via Packhuskajen, Amerikaskjulet till Klippan på den ena sidan älven och från Lindholmen till Eriksberg på andra sidan. Bland annat kommer man att kunna gå ombord på isbrytaren Oden, hjulångaren Eric Nordevall II, Sjöräddningens nya hydrokopter och flera fartyg och traditionella segelskutor.

Måndagen och tisdagen den 21-22 maj: 
Två konferensdagar med brett deltagande från bland annat EU-kommissionen, EU:s ordförandeland Danmark, den svenska regeringen, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Deltar gör också forskare, näringslivs- och branschföreträdare o dyl.