Gränslösa Mötens grundare Bosse Nilsson och projektets administrativt ansvariga Mimmi Svensson till vänster och årets moderator Catarina Rolfsdotter-Jansson. Foto: Gösta Löfström

Gränslösa Möten lockar med tidigare ministrar

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg samt två svenskar engagerade i USA, Frans Johansson och Jakob Trollbäck, blir dragplåstren när Gränslösa Möten arrangerar eventet ”A sustainable tomorrow” för andra gången, i år med underrubriken ”How to create sustainable success in a changing world” i Båstad den 2 augusti. Och HKH Prinsessan Sofia med sitt Project Playground som deltog förra året återkommer.

-Vårt mål är en hållbar framtid och en konkurrenskraftig region, säger grundaren Bosse Nilsson, som drog samman till ett frukostmöte på Hotel Skansen i Båstad för att berätta om årets stora begivenhet inom ramen för projektet Gränslösa Möten.

Det är andra året som ett liknande event arrangeras i Båstad. Förra året var främsta dragplåstret den amerikanske presidentrådgivaren John Hope Bryant och förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Plus prinsessan Sofia med sitt Project Playground.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kräver ingen närmare presentation, en tidigare statsminister och en tidigare finansminister ska ge sin analys av världsläget.

Känd från The Medici Effect

Därtill kommer Frans Johansson, som arbetar med multinationella företagsledningar när det gäller långsiktig konkurrenskraft, och ger sin syn på hållbarhetsfrågorna ”där ute”. Han är känd för sina teorier om kraften av innovation och kreativitet i skärningspunkten mellan olika kulturer och tankesätt. Han har skrivit boken The Medici Effect.

Jakob Trollbäck har bistått FN med den grafiska profilen när det gäller FNs 17 globala mål till 2030.

–Han kommer att berätta hur dessa mål ska göras begripliga för människor och omsättas i världen. Få människor har ägnat så mycket tid åt FNs 17 mål som Jakob Trollbäck, säger Bosse Nilsson.

Eventet den 2 augusti ska utgå från de förändringstrender som står i fokus just nu; globalisering, urbanisering, digitalisering, ökat välstånd, individualisering, kommersialisering, klimatförändringar, robotisering samt hotade/förlorade naturresurser.

Nya landslag dröjer

När det gäller Gränslösa Mötens ursprungliga idé om ett antal ”landslag för personlig utveckling”, som skulle blivit fler redan i år utöver det som startades i Båstad 2014, har Bosse Nilsson bromsat ambitionerna något.

–Det första landslaget rullar vidare med möten under det här året och jag räknar med att ett andra landslag kan bildas under senhösten i år, kanske i Göteborg. Eventet i augusti blir en katalysator för landslagen.

GÖSTA LÖFSTRÖM