Hjärtstartare via drönare

Det västsvenska företaget Flypulse har antagits till Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden, där Innovatum i Trollhättan är en av aktörerna.

Flypulses grundare Jan Björn tv och Sebastian Wallman (vd). Foto: Eivind Vogel-Rödin

Flypulse har redan uppmärksammats av vetenskapliga tidskriften Jama och en hel rad utländska medier för sin metod att snabbt få ut hjärtstartare till patienter med hjärtstopp – med hjälp av drönare.

Fler än 5 000 svenskar drabbas årligen av hjärtstopp utanför sjukhusmiljön. Endast 500 av dessa överlever. Flypulse har utvecklat ett drönarsystem som levererar hjärtstartare till de drabbade. Systemet brukas i samverkan med etablerade räddningssystem för att öka chanserna för drabbade att överleva.

Flypulse är ett av fyra nya bolag som nu antagits till ESA BIC Sweden, som därmed har fjorton start-ups i inkubatorn.

– Det är ett stort lyft för oss. Vi kommer att få expertrådgivning och ett startkapital som gör att vi nu snabbare kan möta de stora behov som finns, säger Sebastian Wallman, grundare av Flypulse.

De startups som antas till rymdinkubatorn får en halv miljon kronor vardera till utveckling. Satsningen syftar till att öka det kommersiella nyttjandet av positioneringsteknologi, satellitdata och/eller patent som utvecklats via Europeiska rymdorganisationen, ESA. Men även startups med lösningar som kan bli till nytta för rymdändamål prioriteras. Bolagen får dessutom under upp till två års tid affärs- och teknikrådgivning via de industripartners som ingår i ESA BIC Sweden.

Första rymdinkubatorn

ESA BIC Sweden är en nationell rymdinkubator för bolag som nyttjar befintlig teknik från rymdindustrin och/eller utvecklar ny teknik och lösningar till rymdindustrin.

Det var i december 2015 som Rymdstyrelsen invigde Nordens första rymdinkubator, ESA BIC Sweden, som drivs av företagsinkubatorerna Uppsala Innovation Centre (UIC), Arctic Business Incubator (ABI) i Luleå och teknikparken Innovatum i Trollhättan.

Innovatum är ett utvecklingscentrum som arbetar för att främja innovation, utveckling och entreprenörskap samt väcka barns nyfikenhet för teknik och kreativ industri. Med ett öppet sinne och en tillåtande attityd vill man skapa de bästa möjliga förutsättningar för nytänkande och göra skillnad för de som vill utvecklas sina idéer.