KRÖNIKA: Ung bank-vd med gammalt tänk

Marie Louise Aaröe

Dagens industri ordnade en god frukost under herrtennisveckan i Båstad och som vanligt fullsatt av förväntansfulla åhörare. Henrik Mitelman och Lotta Edling ledde konversationen med nye SEB-chefen Johan Torgeby. Så mycket mer än en glad konversation blev det inte. Johan Torgeby är en glad lax som är snar till skratt och uppskattade skämt och man kan bara hoppas att det glada uppskattade intrycket kommer att bestå i en allt hårdare och ifrågasättande framtid.

Frågorna som paret från Dagens industri ställde handlade inte om något nytänkande utan gick i de gamla konservativa bank-hjulspåren.

Bankens fokus ligger på att göra affärer och då ska de små inte göra sig besvär. Småkunder som besöker banken är mest omak eller har ointressanta besvärliga ärenden som att få större kredit för en spelresa till Las Vegas eller problem med sin inloggning. Frågan om de stora pengarna som bankerna tjänar på bolånen var absolut inte något problem för Johan Torgeby. Inte heller att kunderna får dålig avkastning på sina sparpengar. Han upprepade svaret från intervjun i SvT; har man synpunkter på sitt insatta kapital och dålig ränta kan man alltid köpa banken. Någon följdfråga kom inte från Dagens Industri som exempelvis; kanske mer lukrativt att starta en helt ny och modern bank!

Dagens låga räntor kom upp och Johan Torgeby tycker självklart att de är alldeles för låga och bör höjas vilket bejublades av Henrik Mitelman. Bobubblan står nämligen för dörren, enligt dessa specialister på framtidens ekonomi

Men framtidens ekonom avhandlades inte med ett ord! Digitaliseringens påverkan på företagen, de nya möjligheterna som delningsekonomin ger, alla ungdomar födda på 90-talet och framåt som tänker bli egna företagare och då självklart inte tänker betala de skatter som vi gör i dag, då knapp utdelning ges på insatta pengar. Inget av detta berördes.

Det var heller ingen som berörde frågan varför är vi så högt belånade i Sverige.

Vi är ett rikt land men lämnar 80 procent av vår inkomst till staten att förvalta för vårt bästa. Vilket bästa kan man fråga sig.

Med lägre skatter skulle människor kunna betala av på sina bolån. Vilken framtid! Den finns i andra europeiska länder där det dessutom finns enormt mycket bättre service inom välfärden. Dålig sjukvård. Dåliga skolor. Dåliga pensioner. Det är inget som vi vill att våra skattepengar ska gå till. Då skippar vi mycket hellre att vara beroende av både staten och banken.

Vi upplevde ett glatt frukostmöte med en ung och glad ny vd på SEB men behäftad med ett gammalt tänk. Och något nytänk visades inte heller från de gamla luttrade Di-medarbetarna. Det är märkligt hur tysta ledande företrädare för ”gammelbankerna” är när det gäller den nya ekonomin, som så många andra i näringslivet är medvetna om.

MARIE LOUISE AARÖE