Valkyria, en ny hisnande attraktion på Liseberg

Liseberg skapar ny skyline

Valet av attraktioner på nöjesfälten världen över blir allt fräckare. Nu är en dive coaster på gång att installeras på Liseberg, den största i sitt slag i Europa, som ger Göteborg en delvis ny skyline.  Det fornnordiska temat lever vidare, Valkyria är namnet på den nya attraktionen.

Den nya bergbanan Valkyria går 47 meter rakt upp i luften, den stannar på krönet för att därefter i fritt fall dyka rakt ner i ett hål i marken till tunneln som är projektets mest komplexa del och där fallet på 50 meter slutar. Den går sedan vidare upp och ner i parken med skruvar och loopar.

-Det är en attraktion som kommer att synas över Göteborg och kännas när man åker. Det blir en häftig upplevelse, berättar Patrik Gillholm, projektledare på Liseberg AB.

Den nya attraktionen startar i parkens sydöstra hörn och går runt i parken förbi bland annat restaurang Tyrolen. Här finns sedan tidigare Balder, också en bergbana, samt Loke, en pendlingsgunga som öppnades sommaren 2017.  Samtliga namn känner vi igen från de nordiska sagorna.

Valkyrias bana blir 700 meter lång, 47 meter hög med ett 50 meter högt fall ner i tunneln. Det kommer att finnas 3 tåg med 3 vagnar à 6 säten bredvid varandra på bredden som susar fram i en hastighet på 105 km/h.

Nordiska mytologin lever vidare

Även själva byggprocessen är hisnande

-Valkyria var ett kvinnligt andeväsen som tog hand om krigarna i den Nordiska Mytologin. Stationen byggs med inspiration av Valhall som var Odens och de stupade krigarnas boning. Det blir en stor byggnad med köfållor som följer stilen, berättar Patrik Gillholm.

Nu pågår montage av banan som är klar till två tredjedelar. Tunneln håller också på att färdigställas. Det som återstår är resten av tunneln samt själva droppen. Grundarbetena har varit avancerade då marken består av lera. Det har både pålats med dragstag ner till berg och med fundament i betong för att stabilisera marken. När byggnaderna är färdigställda ska marken återställas. Det har varit svårt denna kalla vinter. Därför avvaktar man med dessa arbeten.

-Vi arbetar genomgående med naturliga material när vi bygger på Liseberg, riktiga stenar exempelvis som ska skapa en god och gedigen känsla som är viktig att få när man rör sig runt i parken.

Ledande nöjespark i Europa

Liseberg står högt i rankingen bland attraktiva nöjesparker och den placeringen är inte gratis. Därför satsar man varje år på en ny och spännande attraktion. Förra året var det Loke, en pendlingsgunga som består av en stor pendel med en rund gondol i änden med plats för 40 personer.

-För Valkyria har vi ännu inget exakt öppningsdatum utan det blir någon gång under sommaren som en glad överraskning, säger Patrik Gillholm.

Liseberg satsar på att vara en ledande nöjespark i Europa med målsättningen att ständigt öka och konkurrera med övriga parker i Norden och Europa. Hela Göteborg drar dessutom nytta av Liseberg. Besökarantalet ökar varje år och nya säsonger skapas. Jul på Liseberg har blivit en självklarhet och blir större för varje år. Sedan två år finns också Halloween på Liseberg.

MARIE LOUISE AARÖE

Som reflexklädda myror i en myrstack  den stora attraktionen byggs.