Mammas hyllning till havet

Karin Mamma Andersson har kreerat Årets matta hos MMF. Foto: Patrick Miller/Manocamera

Karin Mamma Andersson har kreerat Årets matta hos MMF. Foto: Patrick Miller/Manocamera

Årets matta 2014 på Märta Måås-Fjetterström i Båstad är kreerad av Karin Mamma Andersson under namnet ”Gå på Atlanten”. Ett hommage till havet, beskriver konstnären själv sin matta som är formad utifrån 71 kilometer garn i vågor och virvlar som för tankarna till det mytomspunna havet.

– Det är en sorgesång för alla valar, torskar, musslor, räkor, maneter och salta bad. En besvärjelse mot förgiftning, oljekatastrofer och rovfiske, beskriver Karin Mamma Andersson sin tanke med mattan Atlanten, som bara kommer att göras i ett enda exemplar.

– Karin Mamma Anderssons konstverk är efterfrågade i hela världen och hennes oljemålningar går för miljontals kronor, berättar Angelica Persson, VD på MMF AB. Denna matta är unik och har inneburit ofattbart mycket arbete. Det har tagit tvåtusenfjorton timmar för fyra konstväverskor att väva den fantastiska mattan Atlanten.

Mattan är vävd i relief i en tät ryakvalitet i storlek 2.45 x 3.15 meter vid Märta Måås-Fjetterström ateljé i Båstad. Konstväverskorna heter Elsa Mörk, Johanna Pettersson, Helen Carlsson och Eva Forslund.

Svensk design i världsklass

När Märta Måås-Fjetterströms mattor presenterades 1930 på Stockholmsutställningen vände hon inte bara upp och ner på vad som ansågs som god smak utan lyfte även fram och förnyade gamla vävtekniker. Företaget har överlevt tillfälliga trender och billiga mattor. Därför är MMF-mattorna fortfarande mycket eftertraktade över hela världen.

Sedan 2002 bjuder MMF in konstnärer att skapa en skiss för ”Årets textila konstverk”. Atlanten är det elfte konstverket som MMF har producerat. Tidigare konstnärer som skapat mattor för MMF är: Marie-Louise Ekman, Elis Ernst Eriksson, Jockum Nordström, Maria Miesenberger, Charlotte Gyllenhammar, Jens Fänge, Cecilia Edefalk, HM Drottning Margrethe II, Olafur Eliasson och Ylva Ogland.

MARIE LOUISE AARÖEAtlanten_KMA_2014_MMFAB_15x20 2_webb