My fair Lady tar plats i Borås

-En önskedröm har gått i uppfyllelse, säger Jan Hjalmarsson om uppsättningen av My fair Lady, som hade en bejublad premiär den 13 oktober på Folkan i Borås. Jan Hjalmarsson och hans privatteater har fått rättigheterna att under 2012 sätta upp My fair Lady i Borås.

-Det är en lång procedur och ingen självklarhet att få rättigheterna till denna musikal, som är den bästa av alla, säger Jan Hjalmarsson. Den är unik och bygger på den gedigna teaterpjäsen Pygmalion av George Bernhard Shaw.

Eliza Doolittle spelas avTina Rehn-Wikström

Musikalen sattes upp första gången på Broadway 1956. Frederick Loewe skrev musiken och Alan Jay Lerner texten. Till Sverige kom den 1959, till Oscars med Jarl Kulle och Ulla Sallert i huvudrollerna.

-Jag har aldrig haft en roll med så mycket text, säger Jan Hjalmarsson, som själv gestaltar professor Higgins. Det är dramatik och språkövningar i en kombination med musik och dans. Många musikaler har bra musik, men det är få som har den fantastiska handlingen som finns här.

Och den håller ännu, kan vi i publiken konstatera. Storyn är spännande. Relationerna som växer efter hand med upptäckten om människors olika kvalifikationer. Hur viktigt är språket för att man ska smälta in i olika sammanhang? I dagens samhälle

Jan Hjalmarsson som Higgins t v och Henry Augustsson som överste Pickering

försvinner många dialekter, men andra består och utvecklas med hjälp av speciellt offentliga personer både inom politik och nöjesvärlden för att uppfattas extra trygga och trovärdiga.

Pikant dialektinslag

I Boråsuppsättningen följer man det ursprungliga manuset med de engelska orterna och självklart namnen på varje rollfigur. Skillnaden här är att blomsterflickan Eliza pratar gedigen sjuhäradsdialekt. Ett pikant, lokalt och även roligt inslag.

Yvonne Schönborg Strömer står för regi och koreografi. Med bakgrund inom koreografi får hon stora delar av ensemblen att dansa. Med ursprung från Göteborg har hon under många år arbetat i Skövde, då också tillsammans med Göran Åhlfeldt, som här är kapellmästare för en niomannaorkester som bidrar till den stora musikupplevelse som My fair Lady är.

Jan Hjalmarsson i huvudrollen är precis den Higgins som vi förväntar oss och kanske lite till. Vi njuter av hans skådespelarprestation och sång. Tina Rehn Wikström som Eliza Doolittle, förvandlas från den enkla blomsterflickan till den sköna Eliza som beundras av många, inte minst av Higgins mamma som spelas av rutinerade Birgitta Fernström. Henry Augustsson, känd boråsare med många scenprestationer genom åren och i år Boråsambassadör, spelar rollen som överste Pickering, med den perfekta lyssnande och iakttagande attityden och emellanåt de korrigeringar till Higgins uppträdande mot Eliza, som någon måste stå för.

Kommer att höras av mer

Roger Sandström spelar rollen som Freddy. Efter det första försöket med att introducera Eliza på Ascot mötte han henne och blev förälskad. Hans sång är storartad och berörde alla i publiken. Roger Sandström kommer vi säkerligen höra mer av framöver.

Det finns många att nämna i denna uppsättning. Körsångarna, i de välkända numren och utvalda med precision, gav liv åt föreställningen samtidigt som de under regisören Yvonne Schönborg Strömers ledning också dansade.

My fair Lady i Borås är en professionell prestation och en skön upplevelse för alla sinnen, som borde nå fler än bara boråsarna.

Text: MARIE LOUISE AARÖE

Foto: ANNA SIGGE

Scenen från Ascot är en av de många höjdpunkterna.