Nominerat i Venture Cup

Alexandra Björk är regionchef för Venture Cup Väst

Viljan att göra skillnad i samhället är en genomgående trend bland årets nominerade företag till Venture Cup i Västsverige. Elva startupföretag är nominerade bland över 100 tävlingsbidrag.

Den 18 maj avgörs regionfinalen i Venture Cup Väst i Göteborg och den 21 september går riksfinalen i Lund. Totalt i landet har nära 400 tävlingsbidrag skickats in och sammanlagt nära 50 deltar i riksfinalen.

–Det är rekord och särskilt glädjande eftersom vi har ändrat skepnad och blivit öppnare, säger Alexandra Björk, som är regionchef för Venture Cup Väst.

Venture Cup har nyligen gått från att vara en affärsplantävling med stängd feed-back till att bli en pitch deck-tävling med möjlighet till feed-back också inför publik.

–Det är en viktig sak när det numera finns så många aktörer, säger Alexandra Björk. Vi är ett komplement till andra krafter som vill hjälpa nya företag fram. Vi får fler möjligheter att ge feed-back men bibehåller en strukturerad professionell process. Och fortfarande har vi akademin med oss och våra övriga partners, där till exempel Connect kan bli nästa steg för våra startups.

Viljan att göra skillnad i samhället handlar bland annat om miljömässig hållbarhet, men också om jämställdhet och inkludering vid rekrytering, hantering av fejkade nyheter samt alternativ metod för läkemedelstester.

Årets nominerade i väst

I Västsverige fick Venture Cup in 110 ansökningar till årets tävling. De representerar hela regionen, inkluderande till exempel Karlstad, Trollhättan, Borås och Varberg. Men bland de elva nominerade företagen är tio från Göteborg och ett från Halmstad.

De elva nominerade bidragen är: Anda, som tillhandahåller en mjukvara som analyserar nyhetsartiklar, Equalify, som utvecklat en plugin som möjliggör anonyma rekryteringsprocesser, Fair Photo Agency, en digital plattform som kopplar samman företag vars verksamhet bidrar till en hållbar utveckling med rätt fotograf över hela världen, FörSvinn, som låter alla få ta del av kunskap kring bästa möjliga hantering av råvaror för att minska svinn, Graphic Tracer, som hjälper användaren att ta fram perfekta original för grafisk produktion snabbt och enkelt, Mimbly, som utvecklat en produkt som återvinner vatten i befintliga tvättsystem för att spara vatten och stora mängder energi.

Företaget OrganoVitro har skapat ett nytt system för att modellera människans biologi, bland annat för att minska behovet av djurförsök i utveckling av läkemedel. Tribotextil erbjuder en miljövänlig pressteknik vid 3D-formning av tunnplåt. Trotto erbjuder ett digitalt system för att öka lönsamheten för häststall inom framför allt trav och galopp. ZeroAtlas är en spel- och upptäcktstjänst för hållbara företag och slutligen Zifra har tagit fram krypterade minneskort som säkrar ett kritiskt säkerhetsgap mellan till exempel journalistiska inspelningar och lagring på hårddiskar.

Venture Cups priskategorier är fyra till antalet, Student Superstart, Top Tech, Game Changer, Impact Maker, vartill kommer extrapriset JCE Accelerator Award.

Stimulerar nyföretagande

Venture Cup är en tävling för morgondagens entreprenörer. Syftet är att sammanföra människor med idéer med expertis och allmänhet för att få fart på nyföretagande och stimulera tillväxten i Sverige. Venture Cup är en icke-kommersiell organisation som med stöd av sina partners, bland annat de stora universiteten i Sverige varje år delar ut bidrag till kreativa och långsiktigt hållbara idéer som har verifierad efterfrågan. Venture Cup verkar i Sverige i fyra regioner. Organisationen grundades 1998 i Göteborg på initiativ från McKensey & Company i samarbete med Chalmers och Göteborgs Universitet samt Innovationsbron. Idag verkar Venture Cup i fyra regioner i Sverige.

GÖSTA LÖFSTRÖM