Blivande Wargön Innovation. Illustration: Contekton Arkitekter

Ny testanläggning i Vargön

Wargön Innovation ska bli en test- och demoanläggning för utveckling av hållbara material till kommersiella produkter. Det är tänkt att bli ett nationellt utvecklings- och kunskapscentrum.

Första spadtaget till anläggningen har tagits vid Göta Älvs strand i Vargön utanför Vänersborg. I centrum står utveckling av biobaserade och hållbara materialinnovationer som har kopplingar till främst skogsråvara, men också till återvinning och utveckling av nya material från till exempel textilier. Den praktiska verksamheten ska starta hösten 2018.

–För oss skapar Wargön Innovation möjligheter att ta fungerande idéer vidare från labbmiljöer till kommersiell skala och industriell produktion, säger Martin Wänblom, vd för utvecklingscentret Innovatum i Trollhättan, som drivit projektet sedan mitten av förra året.

Wargön Innovation finansieras av Tillväxtverket, Vänersborgs kommun och Västra Götalandsregionen och blir en viktig del av Wargöns Innovations- och Industripark som täcker ett område på över 200.000 kvm vid Göta Älv.