Polestar är Volvo Groups prestandamärke som ska bli helt elektrifierat

Polestars första elbil uppvisad

Volvo Cars har visat upp den första el-konceptbilen från sitt prestandamärke Polestar. Det skedde i Shanghai. Polestar 1 är modellnamnet och bilen kommer att börja tillverkas 2019.

Den nya bilen är en hybrid med kombinationen el- och bensinmotor. Först nästa generation Polestar kommer att vara helt eldriven. Bilen har en motor på 600 hk och ett vridmoment på 1000 Nm. Det är en tvådörrars 2+2-sitsig coupé. Den beskrivs som en elektrisk bil som stöds av en intern förbränningsmotor. Den har en räckvidd på 15 mil.

Kolfiber minskar vikten

Det finns drag från gamla P 1800

Polestar 1 är baserad på Volvos Scalable Platform Architecture (SPA), men ungefär 50 procent är nytt och unikt, skapat av Polestars ingenjörer. För att förstärka dess dynamiska köregenskaper har Polestar 1 ett stort utbud av ny teknik med fokus på att göra bilen till en äkta körmaskin. Polestar 1 är världens första bil som har den helt nya Öhlins Continuously Controlled Electronic Suspension (CESi). Kolfiberdelar reducerar vikten och förbättrar torsionsstyvhet med 45 procent, samtidigt som den sänker tyngdpunkten. Dessutom använder Polestar 1 dubbla elektriska bakmotorer som möjliggör torque vectoring. Detta förser föraren med precis acceleration på varje hjul för att behålla maximalt väggrepp och bibehållen fart vid kurvtagning.

Tillverkningen kommer att ske i en helt ny och toppmodern fabrik i Chengdu i Kina som håller på att byggas och beräknas bli klar under 2018.

Ska inte ägas – prenumereras

Polestar är ett fristående elektrifierat prestandamärke. Försäljningen kommer att ske genom prenumerationsbaserade all inclusive-tjänster, vilket flyttar bort från dagens traditionella bilägande. Bilarna kommer till 100 procent att beställas online och erbjudas med prenumeration på två eller tre år. Prenumerationen sker utan handpenning och kommer att ha funktioner som upphämtning och lämning samt möjligheten att hyra andra fordon inom Volvo och Polestar-utbudet, allt inkorporerat i en månatlig betalning.

Samtliga framtida Polestar-bilar kommer ha en helelektrisk drivlina. Produktion av Polestar 2, en mellanklassvagn, startar sent 2019 och blir det första helt batteridrivna fordonet från Volvo Car Group. Polestar 3 blir en eldriven SUV.