Danska får Röhsskas stora pris

Margrethe Oogaard får Röhsskas stora pris.

Textilformgivaren Margrethe Odgaard får Röhsskas stora pris 2016.

Röhsska museet i Göteborg delar ut Torsten och Wanja Söderbergs stora designpris 2016 till den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard.

Motiveringen är att hon använder textil som utgångspunkt i sin formgivning med en infallsvinkel som är på samma gång hantverksmässig, känslig och genomarbetad – hon tänker med händerna utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier. Det skapar sammanhang i fascinerande processer som är fylld av musikalitet.

Margrethe Odgaard är utbildad på Det Konglige Danske Kunstakademis skoler for Arkitektur, Design og Konservering samt Rohde Island School of Design i USA. Som textilformgivare har hon fokus på färger, mönster med känsla.

2013 startade Margrethe Odgaard en studio med möbelformgivaren Chris L. Halström och tillsammans utgör de designduon Included Middle. De designar möbler utifrån två enkla frågeställningar; Vad händer om färg eller mönster ses som något som tyder på en form? Och vad händer om formen ses som något som tyder på ett mönster?

Stärker nordiskt konsthantverk

Prissumman för Torsten och Wanja Söderbergs pris är på en miljon SEK med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse och gör utmärkelsen till världens största designpris. Prisets syfte är att främja konsthantverk och design i Norden samt att stärka det kollegiala Nordiska samarbetet.

Priset har sin hemvist på Röhsska museet i Göteborg och delas ut årligen i samband med högtidshållandet av Torsten Söderbergs födelsedag den 5 november. Prisnämnden består av representanter från de fem Nordiska länderna.

Röhsska Museet ligger på Vasagatan alldeles intill Avenyn i centrala Göteborg och är väl värt ett besök då det sedan öppnandet 1916 är Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk.

För mer information www.rohsska.se

kudde

Formgivning som är hantverksmässig, känslig och genomarbetad